Den fantastiska historien om Möbelfabriken Emma Eklund
Året var 1926 och Emma Eklund hade precis blivit änka, Emma var då mor till 8 barn, 7 pojkar och 1 flicka. Det var bedrövliga tider i Sverige och många som inte klarade sig hamnade i fattigvården, detta var absolut inget Emma kunde tänka sig för sig och sina älskade barn. Under denna tid bestämmer sig tre av bröderna för att avlasta hemmet och söka lyckan i det förlovade landet Amerika.
Emmas bortgångna man Oskar hade innan sin död tillsammans med en kollega drivit en liten snickerifabrik.
I sin förtvivlan och utan pengar funderade Emma när hon låg sömlös om nätterna, kanske hon och barnen kanske kunde starta en snickerifabrik så alla kunde bidraga till uppehället. Flera nätter hände samma sak, Emma drömde åter om snickerifabriken, hon kände som om Oskar var med i drömmen och uppmanade henne att våga starta fabriken.
Det var alls ingen enkel uppgift för en kvinna, bara 7 år efter att kvinnlig rösträtt infördes starta en snickerifabrik, samhället styrdes ju fortfarande helt av män. Men Emma var en finurlig handlingskraftig och stark kvinna som till slut insåg hon att det inte fanns någon annan utväg för att få inkomst och klara uppehället för henne och barnen än att ta saken i egna händer och starta en egen snickerifabrik. För att lyckas med detta kämpade och slet alla från tidiga mornar till sent ut på kvällen.
Inget var lätt i dessa år innan katastrofen den stora depressionen 1929, mycket knapra tider. Mor Emma bad de tre bröderna som rest till Amerika för att söka lyckan, återvända då hon nu behövde hjälp. Bröderna älskade sin mor innerligt och tog den långa resan tillbaka till Sverige för att hjälpa till med fabriken. Dom fina känslosamma och värdefulla breven finns ännu väl bevarade.
Fabriken E. Eklund och söner kom att försörja sju familjer och senare även Emmas barnbarn. Här fanns en stor yrkesskicklighet. Från slutet av 1920-talet tillverkade man hela möblemang, oftast i ek, kända möbler levererades i hela landet.
Bildhuggeriet var en specialitet av högsta klass med vackert utsirade skåp, bord och skrivbord. Knut en av bröderna blev mästaren som hade lärts upp av den kände bildhuggare Gottfrid Karlsson och tog sedan över detta hantverk.
Så småningom tillverkade man renodlat stolar i större serietillverkning och därmed ökade lönsamhet. Man fick även förtroendet, att till O:H: Sjögrens möbelfabrik i Tranås tillverka Carl Malmstens stolsmodeller, bland annat karmstolen TALAVID och fåtöljen LATA GREVEN. Fulländade möbler med många svåra detaljer.
Nutid Larssons möbler & Snickerier
Sedan 2005 drivs fabriken av ett barnbarnsbarn till Emma och Oskar, Mats Larsson. Företaget heter numera Larssons möbler & Snickerier. Byggnaden och inredningen är helt oförändrad förutom det investerats i nya maskiner. Gamla originalritningar, stolsmodeller och mallar är väl bevarade.
Mats tillhör också den utvalda skara som har behörighet att tillverka Carl Malmstens stolar och samarbetar även med andra formgivare. Genom åren har Mats också ritat och tillverkat en del egna modeller. Fabriken i Mörlunda är orörd som till minne av hårt slit och sömnlösa nätter, fabriken har ett stort kulturhistoriskt värde enligt en inventering gjord av Hultsfreds och Kalmar länsstyrelse.
2010 fick Larssons möbler äran att tillverka köksstolar till kronprinsessan Viktoria, när hon och Daniel Westling skulle flytta in på Haga slott valde dom stolar från Larssons möbler.
Larssons snickerifabrik har av formgivaren Bodil Griwell utsetts att tillverka hennes möbelserie Bowell innehållande barstolen Udderup, barpallen Pallerup, matsal o köksstolen Uddarp, sidoborden Filippa och Nilla och slagbordet Uddarp, sängbordet Gustav.